16 NİSAN 2017 PAZAR GÜNÜ SANDIK BAŞINA GİDİYORUZ.

16 NİSAN 2017 PAZAR GÜNÜ  SANDIK BAŞINA GİDİYORUZ.


ÇOK TARTIŞILDI, ÇOK KONUŞULDU,
DAHA DA TARTIŞILIP, KONUŞULACAK.
MİLLETİMİZ : GELECEĞİ İÇİN
DOĞRU YOLU BULACAKTIR.

1 -Milletvekili sayısı 550 den 600e çıkarılacak.
2- Milletvekili seçilebilme yaşı, 25 den. 18’e indirilecek.
3 – Milletvekili seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak, Cumhurbaşkanlığı seçimleri de aynı anda 5 yılda bir yapılacak.
4 – Cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisi devam edecek.
5 – Cumhurbaşkanı Devletin ve Yürütmenin başıdır, bir veya birden fazla yardımcısını, Bakanlar kurulunu ve Devletin üst düzey yöneticilerini secebilirve görevlerine son verebilir.
6 – Cumhurbaşkanı bütçeyi hazırlayacak.
7 – Cumhurbaşkanı hükümeti kuracak ve Bakanlar kuruluna TBMM dışından, kendisi bakan alabilecek, Hükümeti ve Meclisi fesh edebilecek, Meclisi fesh ederse kendisi de fesh olacak 8 – Cumhurbaşkanı Devlet başkanı sıfatı ile Anayasanın korunmasını, Devlet organlarının uyumlu ve düzenli çalışmasını sağlayacak.
9 – Cumhurbaşkanı gerekli gördüğü hallerde, Yurdun tamamında veya bir kısmında Olağanüstü hal (OHAL) ilan edebilecek.
10- Kanun Hükmünde Kararname çıkarabilecek.
11 – Cumhurbaşkanı suç işlediğinde, TBMM’deki Milletvekili (600) üye tam sayısının 5’te 3’ünün (360 Milletvekilinin) gizli oyu ile cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılmasına karar verilebilecek. TBMM deki Milletvekili (600) üye tam sayısının 3’te 2’sini (400 Milletvekilinin) oyu ile’de Cumhurbaşkanı sorgulanabilecek.
12 – TBMM Milletvekili üye tam sayısının 5’ten 3’ünün oyu ile seçimler yenilenebilecek.
13 – Savaş hali dışında askeri mahkemeler kalkacak.
14 – Yargının bağımsız olması maddesi bağımsız ve tarafsız olması olarak değiştiriliyor.
15 – Hakimler ve Savcılar yüksek kurulunun adı Hakimler ve savcılar kurulu olarak değişiyor, üyelerinin yarısı Cumhurbaşkanı, yarısıda TBMM’si ve Adalet Bakanlığınca seçilecek.
16 – TBMM’nin kanun yapma, ve bütçe kesin hesap tekliflerini görüşmek, para basmak, Milletler arası anlaşmalat yapma yetkisi Milletvekili üye sayısının 5’te 3’ü nün kararıyla yapılabilir.
17 – TBMM nin, Bakanları gensoru ile denetleme yetkisi olmayacak, ancak araştırma ve soruşturma yetkisi olacak, 18 – Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri aynı anda 3 Kasım 2019 tarhinde yapılacak. (okuyup anladığımız kadarı ile değişiklik olan maddelerdir.)

mehmet yarma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.